receptet på gemenskap

september- december

Ett bra recept när man bakar är förståelse, gemenskap och bra lokala råvaror

Hösten kan vara en tuff tid för våra ungdomar. Sommaren har varit och livet återgår till det lite mer normala, grå. Då kan det vara bra att ha aktiviteter att se fram emot, I detta projekt jobbar vi med gemenskap med bakning som en härlig sammansvetsande deg. Receptet till gemenskap ger ungdomarna möjlighet att skapa nya kontaktytor , lära sig av varandras traditioner och kulturer. Träffas på temakvällar, ute och i pralinverkstaden. Här är temat bakning i olika varianter och gästföreläsare från olika kulturer delar med sig. Projektet är indelat i tre olika delar så att alla kan vara med och känna att de trivs. Det blir 3 aktiviteter varje månad.

Avslutningen sker innan jul med ett inslag av ”Hela Kalix bakar”, där ungdomarna får pröva det dom lärt sig under hösten.

CAFEKVÄLLAR

Cafékvällarna på Strandängsbadet är indelade i Temakvällar med olika teman från olika kulturer med bakning i centrum. Det kommer att finnas färdigt fika men också inslag att prova på och göra själv. Varje kväll ska man som gäst lära sig något nytt. Här jobbar vi med vetskapen om att lokala och bra råvaror ger en bra miljö och ett bra bakverk.

KRING LÄGERELDEN

Vid dessa träffar tar vi ut bakningen och tillverkningen utomhus. Vi lär oss tillsammans att göra upp eld och baka tex pinnbröd till kvällsmål. Dessa träffar är lite längre och vi äter lunch tillsammans, plockar tex svamp, havtorn eller lingon och tillreder tillsammans. Här bjuds det också in gäster för att vara med i skogen och berätta mer om ätliga bär och växter.

PRALINTILLVERKNING

En gång i månaden blir det en traditionell pralinkurs där ungdomarna får lära sig att göra praliner i olika smaker och former. Vi lär oss om råvaran kakao och hållbarhetsaspekten och får vara med om hantverket från början till slut inkl lunch.

Idé med projektet receptet på gemenskap:


Att skapa aktiviteter och kontaktytor för barn och ungdomar i Kalix kommun. Genom bakning/tillagning får målgruppen ut sin kreativitet och hittar på så sätt en gemensam nämnare att samlas kring. Tillverkningsprocessen av livsmedel är gränsöverskridande och man kan med hjälp av bakning förstå varandras bakgrund och dela en bit av sin historia. Arctic Treats kommer både arrangera pralinkurser och ungdomscaféer på Strandängsbadet och ute i naturen med tillverkande inslag för alla åldersgrupper inom målgruppen. Spannet på målgruppen är väldigt stort och kommer att delas upp för att nå alla åldrar och tillgodose deras behov.

Syfte:


Syftet är att skapa meningsfulla aktiviteter för ungdomar i vår kommun. Lära sig nya saker och komma ut i ett sammanhang. Cafékvällarna kommer att ha olika teman där vi också bjuder in lämpliga gäster för kvällen varav 1 ggr per månad är vi ute i naturen, grillar, gör upp eld, gör pinnbröd etc. Syftet är vidare också att föda ett intresse för bakning och upplysa om bakverks innehåll och tillverkningsprocess.

Dialog sker med ungdomarna via deras egna kanaler med upptaktsträff.

Tidsplan projekt

AUG- Förberedelser, Annonsbokning, facebook, snapchat och tiktok.

SEP- Cafékväll, pralintillverkning, ute träff

OKT -Cafékväll, pralintillverkning, ute träff

NOV- Cafékväll, pralintillverkning, ute träff

DEC -Cafékväll, pralintillverkning, ute träff , redovisning och avslutning

BUDGET

Bakverk är receptet för integration.

Som redan beskrivet ovan är bakning och tilllagande aktiviteter i sig en väldigt integrationspositiv aktivitet. Alla kan vara med och inga förkunskaper krävs. et är lätt att samlas kring ett bullbord och med ett nytt tema varje kväll så finns det många chanser till inkludring och en ny förståelse för andra människor. I nya gruppkonstrelationer främjar vi också en inkludering i andra sammanhang tex i skolan. Vad det gäller naturen och träffarna som kommer att genomföras där har vi chansen att verkligen visa allas rätta jag och bygga på nya inkluderande relationer. naturens kraft och skafferi ska inte underskattas. Här tar vi dela va det som naturen erbjuder oss och gör bakverk av det vi plockar. Det finns en otrolig känsla av samhörighet när vi får tillverka något ihop, och är det nygräddade pannkakor på stormkök med blåbär vi plockat tillsammans så uppstår en känsla av stolthet över gruppen. Likaså används de bär som vi plockar i pralintillverkningen.

På caféet kommer det att vara billigt eller kostnadsfritt fika (med dialog med kommunen) med proffsiga bakverk för att man ska känna att alla har råd att gå på riktigt café och på det viset känna sig inkluderad.